глупав

глупав
глу̀пав, , <-и>
прил stùpido, scèmo, sciòcco

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

 • глупав — прил. глупашки, малоумен, слабоумен, със слаби умствени способности, безумен, тъп, тъпоумен, тъпоглав, празноглав, празна глава, плиткоумен, гламав, изплискан, будала, ахмак, липсва му, не е с ума си, хлопа му дъската, има да дава, идиот, глупец …   Български синонимен речник

 • юродивий —   глупав; приел духовно подстригване за юродство …   Църковнославянски речник

 • кух — употребява се и в смисъл на глупав кух на градинска лейка глупав, тъп …   Речник на Северозападния диалект

 • абдеранец — (грч Abderitai) ограничен, глупав човек (по тоа што жителите на стариот тракиски град Абдера биле познати по својата ограниченост и глупавост) …   Macedonian dictionary

 • идиотски — (грч. idiotes) 1. што се однесува на идиоти и идиотизам 2. глупав бесмислен …   Macedonian dictionary

 • ирационален — (лат. irrationalis) 1. фил. што не може да се објасни логично, што е надвор од областа на разумот, несфатлив 2. мат. немерлив со обичните големини (како што се природните броеви) 3. неразумен, глупав, бесмислен …   Macedonian dictionary

 • оксиморон — (грч. охуѕ, moros тап, глупав) стилска фигура во која духовито се соединуваат два противречни поима (на пр., жив мртовец, јавна тајна и сл.) …   Macedonian dictionary

 • фахидиот — (гер. fach, грч. idiotes) човек што се прави стручњак, а всушност е глупав, полустручњак …   Macedonian dictionary

 • клен — определение за непохватен, глупав човек, шматка (Да та ебъ у кленя.) …   Речник на Северозападния диалект

 • абсурден — прил. глупав, безсмислен, нелогичен, нелеп, невъзможен, парадоксален, смешен прил. безобразен, скандален прил. безполезен, безцелен, напразен, несъстоятелен прил. за смях …   Български синонимен речник

 • ахмак — същ. будала, балама, абдал, серсем, хапльо прил. глупав, слабоумен, малоумен, смахнат …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”